top of page
  • Skribentens bildSofia

Ta ett steg tillbaka

Löpträningen har flutit på felfritt under några månader nu, kroppen har fungerat bra under både en lugn och långsam uppbyggnadsfas och dessutom pallat trycket när vi så småningom har ökat distanserna och tempot. Det har varit roligt att springa både distans- och intervall-passen eftersom både lungor, hjärta och muskler har svarat på träningsprogrammet på ett fantastiskt sätt. Som test av vår kapacitet valde vi att springa Kolmårdsrundan på knappt 21 km, blandad trail och grusväg. Vi klarade hela distansen inom den tid vi hade satt upp för oss själva även om det för mig personligen var en utmaning. Stellan hade i ärlighetens namn kunnat trycka på i ett snabbare tempo, men planen vara att genomföra loppet tillsammans. Det är så vi kommer att göra på Idre och då är det så vi tränar även nu. Train as you fight, fight as you train. Ja, ni fattar.

När det känns så bra och allt går stadigt uppåt, då kan det vara svårt att lyssna på kroppen om man passerar gränsen och börjar dra på sig en skada. Men om man ändå gör det, backar ett steg eller två och anpassar sin träning så kan det gå snabbt innan man lyckas ta sig tillbaka till träningen igen. Och det är precis vad den här senaste veckan har fått handla om. Framförallt är det mitt knä och min höft som helt enkelt blivit överansträngda, troligtvis är det en kombination av den totala träningsmängden samt av en för mig tuff utmaning i Kolmården.

Det är bara att acceptera. Men istället för att varken sticka huvudet i sanden och förvärra det hela eller lägga sig ner och självdö så är det bara att anpassa sig. Löpningen för ta ett steg tillbaka i några dagar och styrke- och rörlighetsträningen får ta en större del ett tag framöver. Jag tror i det här läget på att snabbt ändra plan och tro på den istället för att hamna i en ond spiral där total vila och "jag tar tag i det på måndag"- tänk hinner infinna sig. En förändring av rutinerna kan ju till och med öka motivationen att komma tillbaka så snabbt som möjligt.

Vi gick båda ner i gymmet och peppade varandra att köra några utvalda styrkeövningar och rörlighetsövningar. Och det var riktigt roligt. Om några dagar, lagom till att jobbet börjar igen, ska vi testa att åter gå på löpprogrammet. Då är jag säker på att vi kommer att känna oss starkare än innan!


/ Sofia

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page