top of page
  • Skribentens bildSofia

Nu är vi igång!

Vi drog igång höstens löpstyrkepass i måndags kväll. Det blev en riktig rivstart med övningar som utmanade både balans, styrka och koordination. Vädret var på vår sida och deltagarna gav verkligen allt!

Att styrketräna som löpare kan förebygga skador och öka din hållbarhet på sikt. Det gör dina muskler starka och tåliga att klara av alla stötar som löpningen ger. Att vara stark bland annat i sin core (musklerna som stabiliserar mage, rygg och höft) kan också medverka till att du får en bättre hållning och kan upprätthålla en god teknik när du springer. Vi fokuserar också ofta på att träna upp vår knä- och fotledsstabilitet för att minska besvär kring just de områdena.

Kör gärna 3-5 styrkeövningar efter din löptur 2-3 gånger i veckan för att träna upp din styrka på ett hållbart sätt.


Exempel på bra övningar att lägga in efter ett kortare löppass:

- Plankan med sidorotation 2x30-45sek

- Enbensknäböj 2x5-8st/ben

- Höftlyft 2x8-10st

- Excentriska tåhäv i trapp eller på pall 2x5-10st/ben

- Stå på ett ben på till exempel Bosu-boll 2x10-30sek/ben

Om du tränar styrka på ojämnt underlag ställs din balans på prov och många små muskler som arbetar för att stabilisera kroppen får arbeta aktivt. Det kan vara ett enkelt sätt att ta din styrketräning till en ny nivå, på ett ganska enkelt sätt. Var inte rädd för lite ojämnt underlag!

Precis som med all annan träning gäller det att börja lugnt och att öka allteftersom. När du börjar att aktivera ovana muskelgrupper är det lätt att överdriva träningen till en början och överbelasta dessa. Det kommer inte alltid att kännas ett tungt träningspass när du tränar mindre muskelgrupper men träningsvärken kommer ofta som ett brev på posten dagarna efteråt. Med tiden kommer du att lära känna din kropp och lägga upp träningen på ett hållbart sätt.


/Sofia och Stellan Pihlblad


9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page