top of page
  • Skribentens bildSofia

En riktig rivstart!

Mars månad har gått i sin helhet och vi har redan tjuvstartat på april. Och om du inte sett det på en kalender så hade du märkt det på vädret. Men att mars är slut innebär också att min Fitnessutmaning är det. 31 dagar med nya recept och nya rutiner. Jag fick en månads kost och tränings-program i present och har hela tiden utgått från det under den här bestämda tidsperioden. Recept och inköpslistor var alltså redan färdiga och bara att följa. För mig passade upplägget riktigt bra, även om träningen mer blev som ett komplement och alla måltider inte riktigt föll mig i smaken. Att ha ett färdigt upplägg som bara var att hoppa på var dock ett framgångsrikt sätt att komma igång. Jag har faktiskt lyckats bryta de gamla invanda rutiner som jag ville bli av med!Till 85% har jag följt de rekommenderade måltiderna och recepten, vilket jag är mycket nöjd över. De 15% där jag inte följt schemat har varit bröllopsdag och tacokväll. Generellt kan det faktiskt vara hälsosamt att ha en 80/20 regel när det kommer till kost och träning. Gör 80% enligt plan och ha 20% lite friare. Att hela tiden försöka göra 100% enligt "rätt" är bara orimligt och kommer inte att fungera i längden. Planera in dagar för fest, födelsedagar, sjukdom och långa arbetsdagar. Risken är annars att du blir besviken och tappar lusten.Det som har varit mest utmanade med att följa ett kostschema är tiden. Dels för att recepten är nya och tar längre tid än vanligt, men också för att det tar tid att planera upp veckan. Planeringen har dock varit den stora framgångsfaktorn. De dagar och veckor då vi kunnat planera och förbereda har varit enklast att följa planen. De gånger vi inte riktigt hunnit med planeringen har det blivit stressigt och besvärligt.


Det som jag upplevt som mest positivt den här månaden har varit alla frukostar, mellanmål, kvällsmål och sallader. Det är framförallt det jag kommer att ta med mig framåt. Att börja dagen med en hälsosam och mättande gröt har känts riktigt bra. De dagar jag börjat arbetet tidigt har jag kvällen innan kunnat förbereda en mustig smoothie som jag bara mixat ihop på morgonen och haft med i bilen. Mellanmålen har jag bytt från en fralla med smör och ost till en knäckebrödmacka med keso och rökt kalkon. Och det har faktiskt funkat riktigt bra! Men framförallt har kvällsmålen varit bra att ha, eftersom det ofta är då jag blir sötsugen. Att då veta att jag får röra ihop lite vaniljkvarg och frysta bär till exempel har gjort att jag tappat suget på smågodis. Vilken vinst!Om jag återkopplar till mina mål med månaden kan jag nog säga att de har uppfyllts.

- Att få tips och idéer på nya, goda och nyttiga måltider CHECK - Att äta regelbundet och inte hoppa över måltider CHECK - Att få mer energi och känna mig piggare både i vardagen och i träningen CHECK - Att bli bättre på att planera inför veckan CHECK


Nu har vi med oss det vi tycker varit bäst den här månaden och väver in det i vår vardag på ett hållbart sett. Låter det bli en naturlig del av hur vi äter och tänker kring mat helt enkelt. Men ikväll ska det bli gott med potatisbullar och stekt bacon... Med en sallad bredvid, givetvis.


/Sofia8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page