top of page
  • Skribentens bildSofia

Hur peppar du din partner?

Är du någons träningskompis? Eller har du en partner som du tränar tillsammans med? Har ni någon gång upplevt en svacka i tränings-motivationen? Hur har ni i så fall peppat varandra? Eller o-peppat kanske?

Jag tänker nog framförallt på kärlekspar som till en början lockar fram det bästa ur varandra. Man vågar testa nya saker och hobbys för att den andra i paret tycker att någonting är kul, eller testar nya maträtter eller man håller sig i form. Men ju bekvämare man blir med den andre desto oftare kanske det är lätt att ramla tillbaka till sina gamla vanor. Är du då en som drar med dig din partner ner i djupet? För att vara lite dramatisk.


Jag kan själv reflektera ganska ofta över om jag är en sån som peppar min träningskompis (som ju är Stellan) eller om jag o-peppar honom. Till exempel om vi båda kommer hem från jobbet en kväll och är supertrötta och jag verkligen inte är sugen på att träna. Försöker jag då att överkomma min egen skit-känsla eller försöker jag att få ner honom på samma nivå som mig själv? Jag tror att det är väldigt lätt att hamna i en sån spiral att man vill få en bekräftelse från den andre att det är okej att ta en extra vilodag, köpa snabbmat, eller skjuta upp något jobbigt till imorgon. Om båda gör det känns det ju ändå ganska okej, eller hur?


Men det jag försöker göra då är att vända på det. Att istället för att lämpa över min icke existerande motivation på min träningskompis eller partner så tänker jag att mitt jobb är att peppa honom att ta sig ut eller klara av någonting jobbigt. För jag vill ju inte hindra honom att vara den bästa versionen av sig själv! Jag vill ju ha en partner som tar hand om sin hälsa och mår bra med sina prestationer, som är frisk och stark och välmående. Och då måste det vara så att man i alla fall 80% av tiden uppmuntrar till goda vanor och inte till dåliga vanor. Sedan handlar det ju om balans, att växeldra. Det blir ohållbart om det endast är en som får dra ut den andre hela tiden.

För oss handlar det ju mycket om träningen. Att genomföra våra träningspass såsom vi har planerat dem. Att komma ut med löpningen regelbundet och att styrketräna. Det handlar också om att inte äta alltför mycket "skräpmat" eller att låta jobbiga saker bli hängande i luften. Men det kan handla om allt från ekonomi, rökning, eller om andra val i livet som på kort sikt ger en lättnadskänsla men som på lång sikt bara är destruktiva. Då tycker jag att det är viktigt att stötta varandra att göra goda val istället för att vara en negativ enabler.


Peppar ni varandra att göra goda val eller möjliggör ni osunda val oftare?


/ Sofia

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page