top of page
  • Skribentens bildSofia

VO2-Max, Tröskeltest och Pulszoner

Kommer ni ihåg vad ni fick i julklapp förra året? Det gör jag! Hela året har jag gått och suktat efter att få ett bra läge att lösa in mitt presentkort på Idrottslabbet i Linköping. Jag fick att välja på lite olika tester och jag valde lilla löparpaketet, där det ingick ett tröskeltest, ett maxtest, analys av löpekonomi, utnyttjandegrad och annat smått och gott. Såhär i efterhand hade det ut prestationssynpunkt kanske varit bättre om jag hade löst in den med detsamma, eftersom jag i början på året var mer på gång i löpningen. Men samtidigt var inte syftet med testerna att vara på toppen av min förmåga, utan att få ett utgångsvärde för kommande träning. För mig var det första gången jag gjorde ett riktigt maxtest, så det var nervöst innan, men otroligt roligt!

Här gör jag mitt maxtest och börjar bli ganska trött, men vilken pepp man fick från sidan! Och givetvis sjuvkikade jag på skärmen när jag hade möjlighet. Även om jag inte riktigt kunde utläsa all data.

Stellan passade på att genomföra samma tester han också. Här tas laktat mellan varje höjning på tröskeltestet. Lite enkelt förklarat så går det till så att du uppskattar din tid på milen varpå testledaren anpassar vilka hastigheter du ska springa i under testet. Därefter springer du fem minuter på varje hastighet i ca 30 min totalt. Efter varje fem minuter tas plasma-laktat genom ett stick i fingret och detta ger dig dina mjölksyratrösklar. Väldigt användbart för att kunna planera dina tröskelpass.

Det blev några stick i fingret, men helt klart värt det.


Jag måste säga att det här var en väldig motivationshöjare i träningen just nu. Samt ett komplement till den kunskap vi redan har om våra kroppar och hur de brukar reagera på träning. För oss som inte är på någon elit-nivå är den här typen av tester inga som helst måsten för att kunna utvärdera vår träning. Det går att göra på betydligt enklare sätt, till exempel ett Cooper-test, att mäta distanser eller tider i sin löpning eller genom att själv analysera om pulsen sänkt på en viss hastighet efter en tids träning. Men just som ett komplement och som både en kul och LÄRORIKT tillskott i träningen tycker jag att det var värt varenda krona!

Att nu och då faktiskt testa sin förmåga är ett bra sätt att få kvitto på att det man gör ger resultat. Tränar man löpning kan det vara en idé att ha en uppmätt sträcka där man med jämna mellanrum gör ett litet test och utvärderar hur utvecklingen ser ut. Annars tycker jag själv att det är lätt att hamna in i gamla hjulspår och bara harva på.


Olika utvärderingar tycker jag även kan vara värdefulla i de fall då man "bara" tränar för sitt välmående. Ett test då skulle ju kunna vara att fylla i en hälsoenkät för sig själv, både där det fysiska och det psykiska måendet utvärderas. Det är viktigt att komma ihåg att utvärderingar inte automatiskt behöver handla om prestation, utan att det kan fungera som en tid för reflektion. Jag ser det som ett sätt att ta kontroll och en möjlighet att vara aktiv i sina val och handlingar.


Stellan under sitt maxtest. Fokus!


De här testerna kommer att som sagt var fungera som en utgångspunkt för oss och vara en grund för när det blir dags att lägga upp träningsprogrammen inför löpsäsongen. Då kan vi faktiskt använda oss av de zoner och den kunskap som vi nu har med oss hem. Sedan blir ju det verkligt värdefulla när vi gör ett likadant test igen - för att se om våra träningsupplägg fungerar.


Och vem vet vad tomten kommer med i år?


/ Sofia och Stellan
48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page