top of page
  • Skribentens bildSofia

Tankar om året som gått.

Oj då. Nu är året nästan slut igen. Bara en månad kvar. Men det betyder ju också att ett nytt år också är på intågande. Ett nytt år och nya mål. Men innan det är dags att stapla upp mål inför kommande år skall det göras en utvärdering av det som gått. Lägga svart på vitt och se vad som gick bra eller kanske inte alls bra. Att titta på hur det blev och sedan förstå varför det blev så. Det kan både vara både nedslående, upplyftande, överraskande... Men framförallt lärorikt och nära på ett måste för att kunna justera sin plan framåt - eller låta den fortskrida som den är för att det faktiskt funkar. Att bara fortsätta att harva på i samma spår utan reflektion tror jag oftare leder till att träningen planar ut och att man tappar lusten och drivet framåt. So, here it goes...

Mål: 2000 km löpning.

Uppfyllt? Nej. Riktigt långt ifrån faktiskt. Nu i början av december har jag sprungit 1162 km totalt. Det har blivit färre långpass än tidigare och färre tillfällen överhuvudtaget. Trots detta har jag lyckats springa den längsta distansen under ett tillfälle än jag någonsin gjort tidigare. Men varför har det inte blivit så mycket löpning som jag planerade då?


Möjliga orsaker:

- Jag saknade delmål vilket gjorde att målet på 200 mil blev väldigt diffust. Långa perioder under året har vi dessutom saknat ett uppskrivet program vilket gjort att vissa pass hoppats över på grund av brist på lust.

- Oregelbundna arbetstider. Vilket i sig inte behöver vara ett problem men i brist på en planering utfördes en del träningspass lite ostrukturerat och baserades på vad jag hade lust med just den dan.

- Brist på lust att springa. Ja... och då springer man ju mindre...


Framåt:

- Fundera på om målet är för högt ställt.

- Skapa delmål. Antal kilometer per veckan/månad/kvartal.

- Skaffa ett eller några lopp att träna emot för att boozta motivationen.


Mål: 300 träningstimmar.

Uppfyllt: Ja, detta kommer att vara uppfyllt i slutet av december! Så gott som prick på.


Möjliga orsaker:

- Jag har stretat på och nästan alltid gjort NÅGOT i träningsform. Även dagar då jag inte känt mig motiverad alls. De dagar jag jobbat kväll har jag tagit tillfällena i akt och kört bra styrkepass i vårt hemmagym.

- En faktor kan vara att även om jag sprungit kort, så har jag sprungit länge i tid räknat. Vi har varit ute och rört oss i skogen länge, sprungit i bökig terräng och letat stigar, lufsat långsamt samt sprungit/gått i mycket backar, vilket ju tar tid. Kanske kan det ha varit denna träningsform som gjort att vi klarade både Idre fjällmaraton och Östgöta Ultra Trail på ett bra sätt.


Framåt:

- Fortsätta med kontinuiteten, men tänka på om det är styrka, löpning eller generellt hålla mig i god form som jag vill. Jag tränar ju som jag vill i mängd. Men tränar jag tillräckligt specifikt? Går det att utnyttja de träningstimmar jag lägger ner mer effektivt?


Mål: Att hålla mig skadefri

Uppfyllt? Delvis. Mitt största bekymmer brukar vara ett löparknä som kommer när jag ökar mängden löpning och löpningens intensitet för fort. I år har jag känt av knät vid några tillfällen och då ofta i samband med längre lopp eller träningspass. Dock har jag direkt svarat med att ta en vecka med lugnare träning, styrka och rörlighet. Vilket har gett resultat.


Möjlig orsak:

- För snabb utveckling av distans och intensitet i löpningen.


Framåt:

- Fortsätta att svara direkt på kroppens signaler för att inte göra skadan värre.

- Ha en långsiktig plan för progression för att inte stegra belastningen för snabbt.

- Bygga upp svaga länkar i min kropp för att komma tillrätta med problemets ursprung.


Sådär. Värre än så behöver det inte vara. Och det behöver inte alltid finnas ett exakt svar. Men bara att reflektera gör att nya tankar och idéer kan uppkomma. Det som jag dock anser vara viktigast är att titta på de saker som jag kan påverka själv. Det är väldigt få individer som har perfekta förutsättningar för att genomföra sin träning, så alla måste utgå från sin egen situation. Det är också utifrån sin egen situation det är lämpligast att sätta sina mål. Det kan verka uppenbart, men flera gånger har jag märkt att människor (inklusive mig själv) sätter upp träningsmål som att de varken hade jobb, familj eller andra åtaganden. Så det gäller ibland att vara ödmjuk inför sig själv om inte alla mål uppfylls.


På återseende!48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page