top of page
  • Skribentens bildSofia

Påskens goda vanor 2

Den här affischen satt uppe på väggen på mitt förra jobb. Vi åt ofta gröt när jag var liten, det var liksom det som fanns. Havregryn fanns allra oftast hemma, mjölk var bara att hämta ur stora mjölktanken i lagården och mormor gjorde lingonsylt och drottningsylt varje höst. Jag tyckte speciellt om mannagrynsgröt, kornmjölsgröt och faktiskt när mormor gjorde vetemjölsgröt som hon kokade på mjölk. Det går liksom inte att säga att gröt är tråkigt, för det går att göra på så många olika sätt! Och om man ger tillagningen lite kärlek så är det väldigt lent och lätt att äta på morgonen.


Den här månaden har ju handlat om att hitta rutiner kring mat som fungerar i längden. Och i påsk när vi har jobbat mycket och bara känt oss trötta har det på något sätt ställts på sin spets. Det är ju vid de tillfällena rutinerna måste sitta för att inte falla för alla frestelser som kommer i ens väg. Mellanmål har varit nyckeln för att hålla sig kontinuerligt mätt, men de har fått vara lätta och snabba att göra för att de ska bli av. Kvarg med mycket frukt och bär och lite müsli har fått utgöra grunden dessa dagar.


Vad gäller de andra måltiderna har målet varit att göra husmanskost lite mer färggrann och hälsosam. Mer sallad och tillbehör med andra ord. Här har jag fastnat för färsk spenat. De flesta måltider verkar bli godare med spenat till. Och så otroligt enkelt det har blivit att röra ihop en sallad.


Det får inte vara för komplicerat att äta på ett hälsosamt sätt. Och det verkar det inte vara heller. Potatisbullar med bacon och lingonsylt, grillat kött med potatis i ugn och tzatziki, böngryta med persiljekeso och pyttipanna direkt från påse med stekt ägg och rödbetor var några maträtter under påskveckan som varit. Ganska enkelt, helt enkelt.


Jag tror att det är bra att identifiera de perioder i livet, de dagar under veckan och de timmar under dagen då det är som svårast att hålla sig till en hälsosam livsstil, och att sedan planera hur man ska hantera dessa stunder. Det måste vara okej att ta genvägar ibland, för att få vardagen att gå ihop. I sig är det ingen fara, man det får inte bli genvägar som är standarden. Ha gärna en plan för de dagar då du vet att det kommer att vara stressigt och bökigt och förbered för detta. Kanske redan ha några färdiga snacks och mellanmål. Kanske laga ett gäng matlådor för att slippa stå och laga mat två gånger per dag.


Sedan om jag ska vara helt ärlig så har jag ju inte alls avstått ALLA frestelser. På jobbet har det stått fyra fyllda påskägg som bara skriker mitt namn. Och ibland har jag lyssnat. Och det har varit jättegott. Och livet går liksom vidare i alla fall.


/ Sofia

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page