top of page
  • Skribentens bildSofia

Konstleden Borgafjäll-Saxnäs

Äntligen var det dags! Att springa leden som sammanbinder de två små fjällbyarna Borgafjäll och Saxnäs uppe i Västerbottens inland. Ett halvmaraton rakt över fjället. Någonting vi pratat om och planerat varje gång vi åkt upp på semester, men som av olika anledningar inte blivit av. Men den här gången var det inplanerat som veckans långpass, så bara vädret var på vår sida så fanns det inga hinder att springa över.


Vi startade strax efter lunch på söndagen. I väskorna hade vi givetvis med första förband och dauerlinda, extra överdragströja, regnjacka, karta och kompass, energi, vatten, torra strumpor, buff och vantar. Det må handla om endast drygt två mil, men om vädret slår om på fjället så går det snabbt även sommartid, då kan två mil te sig rätt så långt.


Första etappen var en knappt 7 km lång stigning på ungefär 600 meter från byn i Borgafjäll upp till Galloe och Galloe-stugan. Jag skulle gott och väl kunna tänka mig att övernatta där någon gång. Tänk att få krypa ner i sovsäcken efter att ha tänt en brasa i vedkaminen, höra vinden tjuta utanför och sedan få vakna upp till vidderna på morgonen. Men det får bli ett äventyr en annan gång. Nu måste vi springa vidare.

Efter att man kommit över Galloe går det nedför i några kilometer och det var riktigt härligt att få komma in i löpsteget så sakteliga. Men det var blött på sina ställen så speciellt fort gick det inte. På vissa platser så låg snön kvar och direkt så blir man ett litet barn igen. Vem vill inte åka kana på snön på fjället? Jag slängde mig pladask på mage och rutschade ner en liten bit. Sedan svalkade det väldigt bra också, man känner riktigt hur kyla stråla ifrån snötäckena när man springer över dem.

Några kilometer innan Satsfjället svänger stigen av mer norrut och där kommer vi riktigt in i rytmen och stannar inte mer än för att ibland sporadiskt dricka vatten ur fjällbäckarna som ständigt porlar nerför fjällen. Iskallt, friskt vatten i överflöd! Vilken lycka för en varm löpare.

Väl framme vid Satsfjället går en brant stigning uppför och där är det bara att börja gå igen, men vi är uppe snabbt och nu vet vi att vi snart är framme. Efter ytterligare lite utförslöpning kommer vi fram till grusvägen vid Saxnäs längdskidspår där vi får springa ca 4 km innan vi kommer in i Saxnäs-byn. Där tvagade vi av oss i Kultsjön varpå vi gick upp till Marsfjäll Mountain Lodge där vi bestämt träff med familj för att äta pizza.

Efter den här turen är vi stolta ägare av 22 km, 860 höjdmeter och 3.5 timmars löpning i de svenska fjällen. På köpet fick vi även vackra vyer och en fin upplevelse (och en bilfärd hem på 11 mil). Vi kan dessutom varmt rekommendera både leden och pizzan för er som är uppe på besök i Borgafjäll eller i Saxnäs framöver.


/ Sofia och Stellan

43 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page