Det här inlägget riktar sig till dig som är nyfiken på att springa trail, för dig som kanske undrar vad det innebär och om det är någonting man borde tänka på innan man börjar. Det finns såklart flera komponenter att ta hänsyn till och här kommer vi att ge dig våra bästa tips om traillöpning!
Traillöpning kan både vara läskigt och spännande. För somliga är det tanken på att befinna sig mitt i skogen och på stigar man inte känner igen som skrämmer lite, speciellt fram emot hösten då mörkret faller tidigare. För andra är det att tanken på att kanske inte behärska tekniken fullt ut som gör att man avstår. Oavsett vad det är som gör att du inte har kommit igång med traillöpning så hoppas vi kunna locka ut dig med det här inlägget.
Där jag växte upp fanns det en rak asfalterad väg, några grusvägar och ett skidspår, allt annat var terräng och fjäll. Så om löpning stod på schemat blev det oftast fjället, stigar, trasig spång och myr. För 8 år sedan började vi springa trail mer målinriktat, i och med att vi sprang BAMM (Björkliden Artic Mountain Marathon) och därefter har vi fastnat. Vi ser traillöpning som en underbar kombination av styrka, kondition, styrkeuthållighet, hjärngympa och njutning. Det kan vara svårt att bryta den vanliga löprundan mot en okänd stig i skogen, speciellt om man inte riktigt vet hur man börjar. Här har vi samlat våra bästa tips till dig som vill hitta ut i skogen, men inte riktigt kommit över tröskeln.
Hitta ut - hur börjar man?
Om den vanliga löprundan är välkänd så kommer dina nya rundor till en början vara okända. Börja smått och sök i närområdet efter platser där det finns skogsområden och stigar du vill testa, det kan både vara svårt och lätt att hitta stigar som faktiskt går att springa. Vi har själva testat flera sätt att göra detta på med bättre och sämre resultat, nedan listar vi de mest framgångsrika sätten.
Använd appar!
Vi har testat flertalet appar under de år som vi aktivt letat nya stigar i vårt närområde, en del fungerar inte alls medan andra är ovärderliga. Den vi använder just nu och är väldigt nöjda med är Strava. Gratisversionen funkar fint för att se var andra har sprungit. Ju blåare linje desto fler har sprungit sträckan. Om man redan har en favoritrunda kan man se om det finns små avstickare från den som leder in en på mindre stigar, då finns ju möjlighet att testa trail fast man är på kända områden. Naturkartan är också en app som vi testat till en början, men upptäckte tyvärr ganska snart att den inte visar alla möjliga stigar i ett område. Annars var den riktigt trevlig då vi såg naturreservat och uppmärkta stigar på deras kartor.
Spring med en löpgrupp!
Absolut är vi jäviga i frågan, men det funkar. Detta kan vara ett sätt att testa på trail utan att vara orolig att inte hitta hem. Plus att du säkerligen kommer att finna flera nya bekantskaper som är mer eller mindre toki... eh.. roliga.
Många motionscenter har mountainbikespår!
Kontrollera hur reglerna ser ut på det motionscenter där du vill springa, men oftast är det inga problem så länge det finns en ömsesidig respekt mellan till exempel cyklister och löpare. Tänk på att respektera varandra och tänk på säkerheten. Stanna inte mitt i spåret för att knyta skorna eller kolla kartan, ställ dig en meter åt sidan så att du är ur vägen om en cyklist kommer förbi. Var uppmärksam på om du får möte eller någon kommer ifatt dig, gå då åt sidan. Gör dig gärna hörd förbi krön och partier då sikten är skymd. Sunt förnuft helt enkelt!
Planera för tidsåtgång
Beroende på hur det ser ut där du bor kan det vara så att det tar lite extra tid att springa trail jämfört med att bara hoppa ut på vägen utanför huset. Som sagt beroende på hur det ser ut runt om dig. Men det kan behövas att man tar sig en bit bort till ett skogsområde för att hitta riktiga guldkorn. Ibland krävs en cykeltur och ibland kan du behöva ta bilen bort dit du vill springa. Detta kan vara bra att räkna med i kalkylen eftersom den vanliga 30 minuters-rundan kan ta längre tid i och med restiden. Därför kan det vara bra att planera in detta på en dag då du har tid på dig. Kläm inte in en ny runda om du inte har marginalerna på din sida, då är risken att det bara känns besvärligt.
Du kan heller inte använda dina vanliga kilometertider när du springer trail. Att du springer 10 km asfalt på sub50 spelar inte så stor roll när du ska springa 10 km trail. Tider på 15 min per km är inte så mycket att höja på ögonbrynen åt om du springer i tuff terräng. Helt ovanligt är det inte heller att delar av passet blir gång när det kommer till kritan i en lång och krävande uppförsbacke. Så själva passet kan också ta längre tid än man räknat med.
Är det viktigt med rätt utrustning?
Ja och nej. Utrustning som är anpassad för traillöpning kan absolut göra löpturen mer angenäm. Men det bör för den delen inte utgöra ett hinder för att komma ut om du inte vill köpa ny utrustning innan du vet att traillöpning är någonting för dig. Det allra viktigaste är att grejerna sitter bra och är bekväma. Vi har några saker bara som vi har märkt gör stor skillnad för löpningen som vi vill tipsa om.
Skor
Vi har själva några egna favoriter, men återigen, det viktigaste är att de sitter bra på dig. När underlaget är tekniskt kan det dock vara värt att satsa på skor som är ganska hårda och vridstyva, det gör att du får bättre stöd för foten. Hårdare skor gör så att du inte känner alla ojämnheter utan kan kliva på ganska friskt över stock och sten. Trailskor är också ofta anpassade för att skydda om man ibland kör i tårna i något hårt samt har bättre grepp jämfört med asfaltsskor.
Vätskesäck
I vår vätskesäck har vi givetvis vatten och energi, men också ett första förband och en elastisk linda. Det är lätt hänt att trampa snett och stuka sig. Om det sker och stukningen blir smärtsam kan det vara bra att kunna linda ordentligt för att ta sig den sista biten hemåt. I säcken ryms också en extra jacka och en karta.
Strumpor
När vi springer lite längre sträckor så lägger vi ner ett par extra strumpor i väskan. Gärna tunna ullstrumpor. Då går det att byta en bit in i passet, vilket kan göra världens skillnad! Dessutom kan det minska risken för skoskav. Om vi byter så hänger vi de använda strumporna utanpå väskan så att de hinner torka!
Går du i tankarna om att testa traillöpning? Eller har du tips om hur man börjar? Kommentera gärna!
Comments