top of page
  • Skribentens bildSofia

Hösten är här!

Efter en sommar som blev lite som den blev, med en längre period av ofrivillig (men säkerligen välbehövlig) vila och alternativ träning är nu hösten äntligen här med alla dess möjligheter. För mig har hösten alltid inspirerat till en sorts omstart. En möjlighet att ta nya tag. Och kanske att tjuvstarta ett eventuellt nyårslöfte... Att liksom förbereda sig inför att stå på startlinjen den 1.a januari.


Jag ser fram emot en uppbyggnadsperiod med mycket fokus på styrketräning, vilket brukar passa bra när mörkret kommer allt tidigare på dagarna och tröttheten efter jobbet blir alltmer påtaglig. Att då bara kunna gå ner en våning och köra ett förbestämt pass är för mig en framgångsfaktor för att få träning gjord. Det var dessutom länge sedan jag kände mig riktigt stark och det är en känsla jag verkligen saknar.


Löpningen kommer att finnas närvarande med några kvalitativa pass i veckan, både för att underhålla och utveckla lite mer explosivitet. Här är det dock viktigt att se hel veckans träningsbelastning - för att inte öka belastningen för fort eller under för lång tid. Jag vet ju med mig att mitt största bekymmer när jag planerar min träning är att jag ofta vill att alla delar av den ska bli bättre samtidigt. Vilket alltid har lett till en alldeles för stor träningsbelastning med skador och nedbrytning av kroppen som följd. Numera försöker jag alltid tänka periodisering. Ökar jag styrketräningen måste löpningen stå tillbaka något, vare sig det rör sig om en vecka eller ett halvår.


I höst har jag även en tanke om att gör några små förändringar i min egen kosthållning. Ingenting avancerat och inget regelrätt kostschema. Vare sig det handlar om att ligga på ett under- eller överskott av kalorier/proteiner så är ett kostschema ingenting som fungerar i min vardag under någon längre period. Men jag har några svagheter i min nuvarande kosthållning som kommer att göra det svårt att nå den utveckling som jag vill göra i höst.


Frukost till exempel. Jag har nog alltid varit en frukost-person. Gröt, kaffe, ägg, frallor, yoghurt, juice, rostbröd, pålägg... Allt är så gott. Men i och med oregelbundna arbetstider har det blivit väldigt lite frukost på senaste tiden. Några klunkar yoghurt innan dagpasset och mer kaffe än mat innan kvällspassen. Tanken är att planera mornarna bättre, och ha någonting som går att äta i bilen på väg till jobbet istället för att bara få i sig lite yoghurt. En fralla med pålägg till exempel, eller yoghurt med frukt, bär och müsli. Efter det har vi mellanmålen. Som det ser ut nu äter jag väldigt sällan mellanmål, vilket leder till att jag antingen är superhungrig när jag kommer hem - eller supertrött. Och lite arg. Här tänker jag faktiskt att det kan fungera med nyponsoppa och knäckebröd med pålägg, lite nötter och kanske avokado. Exakt vad det är spelar inte så stor roll i nuläget, utan det viktiga är att jag skapar en rutin för mig själv samt att det är praktiskt genomförbart. Sedan går det alltid att snäva till själva måltiderna allteftersom. Den tredje och sista förändringen jag behöver göra är att ha färdiga sallader till måltiderna, för att öka mättnadskänsla och fiberinnehåll, vilket är supernyttigt för tarmfloran. Sallad är ju dessutom jättegott.


Fler eller svårare förändringar skulle förmodligen innebära att det inte blir genomförbart. Allt ska passas in i livet och förändringar som ska bli långvariga tar tid att etablera.

/ Sofia

98 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page