top of page
  • Skribentens bildSofia

Att lyckas göra träning till en naturlig del i sitt vardagsliv

Det här inlägget är till dig som har ett jobb, som har barn som ska göras iordning till skolan, som måste laga mat minst en gång per dag, skjutsar barn till aktiviteter på kvällar och helger, som har ett hem som måste underhållas i alla fall någorlunda, har en vän här och där som du ändå vill hinna träffa och umgås med och till dig som ändå vill få in träningen som en regelbundenhet i ditt liv. Men undrar hur f-n det ska gå till?


Tröttheten infinner sig kanske redan på eftermiddagen eller påväg hem från jobbet och innan du är hemma ska du hinna handla, komma på en maträtt och laga den, ta hand om tvätt och kanske packa en matsäck till barnens friluftsdag som visst var imorgon - men lappen kom inte hela vägen fram till mottagaren när den delades ut för två veckor sedan. Efter det är det meningen att du ska kunna avsätta en timma för att träna?

Hemma används trallen ganska flitigt när vädret tillåter. Då kan vi plocka lite i trädgården samtidigt som vi tränar.


Jag är för träning och motion. Och jag tror stenhårt på att ju mer du har som pågår i ditt övriga liv, desto mer behöver du en liten stund där du har möjlighet att bara ta hand om dig själv. En stund att reflektera över vad du behöver för att må bra. En stund att rensa ut skit och fylla på med energi. En liten paus - och gärna en paus med hög puls. Men jag tror också att träning, såsom vi i västvärlden tänker oss att den ska genomföras idag, är högst onaturligt. Att vara stillasittande stora delar av dagen för att sedan ta bilen till gymmet och ställa sig på ett löpband. Det är ett beteende som vi själva har skapat och sedan menar att vi ska tycka om, att vi borde vilja det. Jag sållar mig istället till dem som menar att vi är gjorda för att vara aktiva för att få tag i mat och överleva och att vi sedan måste ta tillvara på de tillfällen vi får att vila. Men de flestas vardag ser inte ut så idag. Nu behöver vi själva skapa tillfällen för aktivitet för att hålla oss någorlunda friska.


5 minuter stretch till morgonkaffet och morgonnyheterna. Om jag vet att det kommer att vara svårt att komma igång så kan det hjälpa att ta på sig träningskläderna direkt.


Jag skulle dock vilja öppna upp lite för hur vi kan se på träning. Att det inte behöver vara en timme sammanhängande tid som ska utföras på en viss plats under särskilda omständigheter. För varför måste vi anpassa oss till en ram om den inte passar oss? Varför inte göra det på sitt eget sätt? En övning är en övning vare sig den utförs på gymmet eller framför tv:n eller när du lägger i tvätt i tvättmaskinen. Knäböj går att göra när du kokar spagetti. Likaså höga knälyft. Stepup på stol? Går att göra om du har en stol eller pall. Och så vidare.


En stol placerad var som helst går att använda för enbensknäböj eller stepup.


5-8 övningar utspridda på en dag är faktiskt görbart även om du är på jobbet. Väntar på att barnen ska klä sig. Eller kokar pasta. Sedan loggar du det som 15-20 minuter styrkeövningar. I en bok, på ett papper, online eller vad som känns bäst. Jag rekommenderar att du loggar! Det är guld värt de dagar då det känns dom att du inte kommer vidare.


Mvh /Sofia

105 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page