top of page
  • Skribentens bildSofia

Att behålla sina träningsrutiner trots sjukdom eller skada
Själv är jag nu inne på min 12:e dag med en riktigt envis förkylning. Att på något vis konditionsträna eller styrketräna har inte varit på tapeten alls. Stressen över att "tappa" det jag har byggt upp kryper under skinnet, trots att jag mycket väl vet att det inte riktigt går så snabbt. Ibland kan det till och med vara prestationshöjande att ha en riktigt ordentlig vila. Givetvis är det så. Men vad jag tror är det som egentligen stressar mig är känslan av att komma igång igen. Att vara tillbaka på ruta ett. Och att ha tappat mina träningsrutiner. Att rutinen inte kommer naturligt utan att jag kommer att få påminna mig om att jag ska ut och träna.


Vare sig man precis har påbörjat sin nya träningsrutin eller om man har tränat regelbundet i flera år så är det oundvikligt att bli sjuk eller skadad emellanåt, kanske i form av förkylning eller en envis skavank som utvecklat sig till en skada. Sjukdom och skador är givetvis en del av livet och någonting man får acceptera och anpassa sig efter. Att vara förkyld i några dagar behöver ju inte heller bli ett bekymmer, utan bara kroppens sätt att säga att vi behöver ta det lite lugnt ett tag. Och efter några dagars vila kan frustrationen vara så stark att man nästan kastar sig ut i spåret eller till gymmet för att få röra på sig så snart kroppen börjar tillfriskna. Men just när tillfrisknandet tar lång tid och man blir borta från träningen en längre period, då kan det vara riktigt tufft att komma igång igen. Risken är att man vilar en dag till, bara för att vara helt säker. Eller att det ändå är bättre att börja till veckan, på måndag. Och så vips så har bekvämligheten smugit sig på och ätit upp de rutiner som man med möda lyckats bygga upp.


Konsten för att inte hamna i fällan där en period av sjukdom eller skada saboterar ens träningsrutiner är att INTE LÅTA SJUKDOM ELLER SKADA SABOTERA ENS TRÄNINGSRUTINER. Och med det sagt menar jag INTE att du ska ut och konditionsträna om du är förkyld, jag menar heller INTE att du ska köra långpass med ett löparknä.


Jag menar att rutinerna kan få vara kvar trots sjukdom, men innehållet i dina träningspass ska alterneras. Till exempel: om du har skapat en rutin att du tränar efter jobbet tre dagar i veckan, försök att fortsätta med den rutinen i den mån det går, men ändra innehållet på det du tränar. Använd din avsatta träningstid till att stärka de svagheter som du annars sällan stärker. Allt givetvis beroende på hur sjuk du är, har du feber kan du lika gärna gå hem och lägga dig. Men är du lite snuvig kanske det går bra med ett rörlighetspass? Youtube-Yoga? Meditation? Ja, du förstår. Ta inte bort rutinen direkt bara för att du känner dig lite krasslig, utan ändra innehållet. Det kommer att underlätta när du sedan är frisk och kan börja röra dig som vanligt igen. Om du är precis i början av att komma igång med träning är mitt råd att göra de moment som du gör inför ett träningspass, byt om till träningskläder, rulla ut mattan och faktiskt fokusera på hur det skulle kännas att till exempel utföra dina styrkeövningar just nu, men bara sitt där och fundera på det. Sedan rullar du ihop mattan, tar en dusch, byter om och loggar. Löjligt va? Men din tid är din tid! Använd den klokt. Glöm inte bort att du är en sån som tränar.


Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med konditionsträning vid förkylning, halsont och sjukdomskänsla. Jag tycker också att man bör lyssna på kroppens signaler vid skador. Vila är av godo och ofta underskattad. Själv har jag verkligen försökt att lyssna in kroppens signaler under den här sjukdomsperioden och inte ansträngt mig mer än vad som känts bra. Men jag har tagit lugna promenader, tränat rörlighet och cyklat i lugn och ro. Jag har låtit kroppen vila och återhämta, men behållit mina rutiner i den mån som varit rimlig och jag tror att det kommer att underlätta för mig när jag är redo att sätta igång med träningen igen. Mitt första pass kommer att vara en lugn joggingtur bara för att känna av hur kroppen reagerar och jag har ingen som helst tidskrav då.


/Sofia

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page